Per Wästberg: Vi uppmanar Frostenson att frivilligt utträda

2:15 min

I Söndagsintervjun berättar Per Wästberg att Svenska Akademien har godkänt en resolution som uppmanar Katarina Frostenson att lämna Akademien.

– Vi har godkänt en resolution där vi uppmanar henne att frivilligt omgående utträda. Den resolutionen kommer att publiceras offentligt om några dagar, säger Per Wästberg.

Är Akademien enig om den resolutionen?

– Så gott som. Den finns två reservanter, annars är det enigt, säger Per Wästberg.

På torsdagskvällen meddelade Per Wästberg att Akademien har valt in två nya ledamöter, men kort därefter dementerades uppgifterna av ständige sekreteraren Anders Olsson om att de har valts in. Per Wästberg förtydligar det hela:

– Vi har valt in två ledamöter, men det kan just nu, på fredagen anses oklart därför att den ena invalda ville ha betänketid till måndag. Den andra invalda befann sig onåbar på utlandsresa. Vi hoppas på ett ja-besked på måndag och då går det vidare till kungen som får godkänna. Sen är det officiellt, säger Per Wästberg.

Blev de tagna på sängen av frågan?

– Den ena har vi inte fått någon kontakt med. Den andra var hedrad.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson säger till Kulturnytt att det inte alls är säkert att resolutionen kommer att offentliggöras. Han hänvisar frågor om resolutionen till den nyinvalde ledamoten Eric M Runesson.

– Anders Olsson har bett mig att framföra att det är riktigt att Svenska Akademien för diskussioner som rör Frostensons ledamotskap, men vi väljer att inte kommentera enskilda ledamöters beskrivningar av det interna samtal som förs under arbetets gång. Så snart vi har något konkret att berätta kommer vi göra det, skriver Eric M Runesson i ett sms till Kulturnytt.

Hela intervjun med Per Wästberg kan ni höra i Söndagsintervjun som finns som länk här nedanför.