
Brå: Metoo ökade anmälningar med 20 procent
I samband med metoo ökande mängden anmälda sexualbrott med 20 procent, enligt Brottsförbyggande rådet.
– Vi har sett ett annat mönster sista kvartalet 2017, säger forskningsrådet Stina Holmberg.
– Det som jag tyckte var skönt när det väl var klart var att jag hade rätt, det här var fel och nu är det han som får skämmas för det inte jag som fick skämmas för att jag inte tog tag i det.
Det säger Elsa Åberg, en av dem som i november förra året polisanmälde en man som tafsat på henne.
Domen mot mannen som tafsade på Elsa är en av de fjorton domar som Ekot identifierat som kopplade till metoo-rörelsen förra året. Brotten rör sig bland annat om våldtäkt, sexuella ofredanden men även förtal.
Det är några exempel på hur polisanmälningar som gjordes i samband med metoo-rörelsen fått rättsliga konsekvenser.
I anmälningsstatistiken för 2017 kan man se en tydlig ökning. Stina Holmberg, forskningsråd på Brottsförebyggande rådet, tror att det är en effekt av metoo.
– Vi har just gjort en analys utav utvecklingen när det gäller anmälningarna av sexualbrott och då ser vi ett annat mönster sista kvartalet 2017 än vad det brukar vara. 2017 går det upp med 20 procent och då är det särskilt sexuella ofredanden som det gäller.
Håller den här effekten i sig?
– Nej, så vitt vi kan se går det ner till mer normala nivåer, säger Stina Holmberg på Brå.
Advokaten Lydia Hyltén-Cavallius upplever också en ökning av antalet sexbrottsmål.
– Jag träffar väldigt många tjejer, många som har valt att anmäla långt efter som också har fått stöd ifrån andra tjejer och hela metoo-rörelsen, säger hon.
Hon är också målsägandebiträde i ett fall som polisanmäldes i november 2017 och som ledde till en fällande dom för våldtäkt i tingsrätten nu i september.
– Jag har flera liknande fall. Men det är också många fall som ligger och väntar där det pågår förundersökning som har att göra med polisens eller rättsväsendets arbetsbelastning. Så det kan hända att det blir fler av mina ärenden som leder till ett åtal men det vet vi inte än, säger advokat Hyltén-Cavallius.