Kamphundar över­representerade angripare

2:16 min

Varje år händer det att hundar blir svårt skadade eller dödade av andra hundar. Nu visar pågående forskning att kamphundraser är överrepresenterade när det gäller att angripa andra hundar.

Hör mer i Vetandets värld.

Rebecca Engdahl köpte en omplaceringshund som visade sig vara mycket aggressiv. Hunden var en american staffordshire terrier och i annonsen stod det att hon fungerade bra med andra hundar. Men Rebecca fick ha tre koppel på hunden när de skulle gå ut.

– Så fort hon såg en hund ville hon ta sig loss och fram till hunden. Och det var inte att hon ville leka eller busa, utan hon var väldigt arg, säger hon.

Rebecca försökte träna hunden och de gick också en kurs för hundar med aggressionsproblematik. Men när hunden också reagerade mot små barn kände Rebecca att det var svårt att ha kvar henne.

Organisationen tog tillbaka hunden och den fick ett nytt hem hos ett par som bor mer enskilt, utan grannar och andra hundar. Rebecca berättar att hunden fungerade väldigt bra med vuxna personer. Men att den förmodligen hade blivit kampad med eller farit illa på annat sätt.

Sirkku Sarenbo är lektor och docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitet i Kalmar. Hon har studerat rättsfall med hundar inblandade. Sirkku Sarenbo gick igenom 107 domar där hundägare hade överklagat polismyndighetens beslut om till exempel koppeltvång.
 
Muskulösa raser, som pitbullterrier eller american staffordshire terrier, eller en blandning av de här två raserna, var den angripande hunden i 41 av de 107 överklagandena.

I Norge och Danmark är de här kamphundsraserna förbjudna. I Sverige har hållningen varit att det mer är hundägarna det är fel på när en hund blir aggressiv. Sirkku Sarenbo säger att olämpliga hundägare inte är hela förklaringen till att det sker olyckor.

– Det är ett väldigt förenklat synsätt. Hundar har de egenskaper som vi medvetet har avlat fram i dem, säger hon.

Referens: Sarenbo, S. 2016. "Min hund är egentligen snäll. Jag vet inte varför den gjorde så här." Recito förlag.

Meyer, I. & Forkman, B. 2013 Evaluering af hundelovens forbudsordning (LOV nr. 717 af 25/06/2010) Det sundhedsvidenskabelige fakultet. Köpenhamns universitet.