Ekot erfar: Kristersson ger upp försöken att bilda regering

0:59 min

Ulf Kristersson kommer ge upp försöken att bilda regering, erfar Ekot. 

I dag kommer Ulf Kristersson att träffa talmannen Andreas Norlén – och i samband med det hålla en presskonferens. Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach erfar att Kristersson då kommer att meddela att han ger upp försöken att bilda regering.

Lördagen blev den mest dramatiska dagen sedan valnatten. En efter en avlöste Ulf Kristerssons Allianskollegor varandra och gav besked i regeringsfrågan.

Både Liberalerna och Centerpartiet meddelade att man inte kommer stödja en regering med bara Moderaterna – eller ett alternativ där M och KD regerar tillsamman. 

Jan Björklund och Annie Lööf vill istället se fortsatta försök att bilda breda koalitioner. 

Kristdemokraterna säger däremot ja till båda Kristerssons regeringsförslag, uppger Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina Allianskollegor landat i det som de gör i dag, säger hon.

Men Björklund och Lööfs besked blev för mycket för Ulf Kristersson, erfar Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach. 

– Enligt mina källor så anser nu Moderaterna att det saknas förutsättningar för Ulf Kristersson att kunna lägga fram en regering som de skulle leda. Till skillnad från C och L så tycker Kristersson att man kört de här alternativen i botten som innebär att man skulle söka stöd hos Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. En moderat källa kallar detta för "drömmar".