Nya råd ska hjälpa kommuner förebygga fordonsattacker

2:22 min

Efter terrordådet i Stockholm kommer nya råd från Sveriges kommuner och landsting, SKL för att göra kommunerna bättre på att försöka förhindra fordonsattacker.

Efter terrordådet i Stockholm i april ifjol, där en lastbil användes, började arbetet med att ta fram nya råd till kommunerna. 

Det handlar om råd om hur de ska jobba med att försöka stoppa att något liknande händer igen – att ett fordon används som vapen för att köra på och döda människor.

De nya råden från SKL och innehåller bland annat exempel på hur kommunerna kan jobba med frågan och hur fysiska hinder kan användas för att göra det svårare att genomföra fordonsattacker.

– Det ges förslag på vilka typer av fysiska åtgärder som kan placeras ut. Det kan handla om cementblock, men också andra typer av hinder. Till exempel större typer av bokstäver framför kulturinstitutioner, säger Erik Levander, handläggare på SKL, till Ekot.

Rapporten tar också upp att kommunerna kan använda flera lager av skydd vid till exempel folktäta platser och viktiga byggnader.

– Målet med rapporten är att understödja kommunerna med hur man kan jobba med de här frågorna. Vi hoppas att den ska öka kompetensen, säger Erik Levander på SKL.