Stora teleinvesteringar att vänta i Kina

Inom 15 år ska varje hushåll i Kina ha tillgång till egen telefon. Det är en målsättning Kinas regering satt upp som ett led att även modernisera landsbygden.

I Centrala Peking, på ett av dom många smarta, trendiga cafeer med unga människor i karriären, ligger telefoner på vart och vartannat bord.

Yuan Xin, är en välutbildad engelsktalande student, 22 år:

– Jag använder min mobil 24 timmar om dygnet, skickar mycket textmeddelanden, säger hon.

Där hon bor, och i andra storstadsregioner i öst, har telekomanvändningen exploderat under senare år. Antalet mobiltelefonabbonenter har gått från drygt 60 miljoner i landet för 4 år sedan, till dagens drygt 360 miljoner. Bara ökningen är större än hela USA:s befolkning. Antalet fasta telefoner är något lägre, men också stadigt växande.

Landsbygden ska nås
Också hela Kinas enorma landsbygd där de flesta ännu bor, ska enligt planerna nås av telenätet. Vid årskiftet beräknas 95 procent av byarna ha tillgång till det - inom fem år ska det vara nära nog fullt utbyggt. Och medan det idag finns kanske en eller ett par telefoner i många samhällen är alltså åtminstone målet att varje hushåll ska ha telefon till 2020.

Så medan östkusten mognat alltmer ifråga om telekomutbyggnaden ökar investeringarna inåt landet. I Kinas nordvästligaste provins, det avlägsna Xinjiang med öknar och alplandskap, men också en växande befolkning med nya behov, anar många företag ny potential att bygga upp den infrastruktur Yuan Xin och hennes studentkamrater ser som en självklarhet och del av en livsstil. Utan telefon skulle det vara fruktansvärt, säger hon, fruktansvärt.

Anders Wennersten
anders.wennersten@sr.se