Jimmie Åkesson: Jag är besviken på Ulf Kristersson

3:08 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över dagens besked från Ulf Kristersson. Enligt honom borde sonderingsuppdraget nu gå till Stefan Löfven, en bild också Vänsterpartiet och Miljöpartiet är eniga om.

– Det var väntat. Jag tycker att Ulf Kristersson har slösat med allas tid under de här dagarna som han hade sonderingsuppdraget. Han har inte varit bered att gå utanför det vi alla redan visste. Jag är mycket besviken på Ulf Kristersson, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren säger att nästa sonderingsuppdrag troligen går till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och att SD är redo att samtala med honom. Samtidigt säger han att det är sannolikt att även Löfven kommer att misslyckas med sin sondering om han får uppdraget.

Åkesson säger att han kommer att framhålla sin utgångspunkt när han träffar talmannen i morgon.

– Vi är pragmatiska och är bereda att bidra till ett stabilt styre men jag kommer att säga till talmannen att vi inte kommer att släppa fram en regering som vi inte tolererar. Vi vill ha politisk inflytande, säger Jimmie Åkesson.

Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill se att sonderingsuppdraget nu går till Stefan Löfven. 

– Det kommer jag och Vänsterpartiet att föreslå talmannen imorgon. 

Hur ska Stefan Löfven få ihop en regering? 

– Han måste ju tala med de rödgröna partierna men jag förutsätter att han också kommer tala med Centerpartiet och Liberalerna. Jag tror att det är någonstans där det finns möjligheter att hitta lösningar som ger oss en ny regering, säger Jonas Sjöstedt. 

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind instämmer med Jimmie Åkesson i att moderatledarens besked idag var väntat. Hon håller också med om att Stefan Löfven borde vara nästa person att sondera för en regering. 

Och hoppet finns inför möjligheten att Centerpartiet och Liberalerna kan stötta en regering där Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår. 

– Med tanke på de stora sprickor som finns mellan allianspartierna, och med tanke på att de sagt att de vill hålla "rent hus" mot Sverigedemokraterna och föra konstruktiva blocköverskridande samtal ser jag en god förhoppning att vi ska kunna göra det, säger hon.