Unikt beslut – kyrkan i Kiev förväntas bli fristående

2:01 min

Av vissa ses det som ett av de största besluten som kristendomen stått inför – mycket pekar nu nämligen på att den ryska och ukrainska ortodoxa kyrkan kommer att delas och att kyrkan i Kiev blir en egen självständig del av den ortodoxa kyrkofamiljen.

Det ortodoxa kyrkomötet som pågår har ställt sig bakom detta inför beslutet som ska tas i morgon.

– Kyrkomötet kommer först att välja en ledare för kyrkan, efter det kommer ett beslut, att den ukrainska ortodoxa kyrkan kommer att erkännas som självständig, sa den ukrainska ortodoxa patriarken Filaret, som på kyrkomötet också blev av med den bannlysning han haft över sig.

Relationerna mellan den ryska och den ukrainska ortodoxa kyrkan har varit på botten sedan Ryssland annekterade ukrainska Krim 2014 och kriget började i östra Ukraina.

De ortodoxa kyrkorna i Ukraina har styrts från Moskva under lång tid. Om beslutet kommer att de skulle bilda två självständiga kyrkor är det historiskt.

Moskva har varit en av den ortodoxa trons viktigaste städer. Inte minst sedan Istanbul, staden som en gång hette Konstantinopel, förlorade rollen som ett av kristendomens viktigaste centrum

Hur delningen kommer att gå till är mer oklart, och kommer i så fall att ta lång tid, eftersom olika kloster och kyrkor i Ukraina har åsikter om vem man vill vara lojal mot, Kiev eller Moskva.

I Ryssland har det kommit hårda reaktioner. Kremls talesperson Dmitrij Peskov sa att man kommer att försvara ryssar, rysktalande och ortodoxa troendes intressen.

När den ryska patriarken Kirill, som har mycket nära band till president Putin, kom till kyrkomötet var han diplomatisk.

– Jag hoppas att den ortodoxa kyrkan kan finna styrkan i att komma förbi svårigheterna och fortsätta vara enad, sa patriarken Kirill.