Värmlands företag mest lönsamma i landet

1:12 min

Företagen i Värmland är de företag i landet som har högst avkastning på sysselsatt kapital. Det visar en rapport från Företagarna.

Värmland toppar länsligan med en genomsnittlig avkastning på sysselsatt kapital på 20 procent, tätt följt av Västmanland på 19 procent, och Kronoberg med 18 procent.

Med en snittavkastning på 10 procent av sysselsatt kapital hamnar Stockholms län i botten tillsammans med Skåne på 11 procent.

– En trolig förklaring är konkurrenssituationen och större företagstäthet i dessa områden, säger René Bongard, statistiker på Företagarna och rapportförfattare.

Om man bryter ner statistiken och ser kommun för kommun finner vi att tre värmländska kommuner hamnar på tio-i-topp-listan.

Eda hamnade på andra plats med en avkastning på 36 procent. Filipstad  trea med en avkastning på 33 procent och på 10:e plats ligger Hammarö med en avkastning på 29 procent.

Karlstad, länets största kommun hamnar längre ner på listan med en 71:a plats och en avkastning på 21 procent.

Den kommun där företagen har bäst lönsamhet är Bromölla där avkastningen på sysselsatt kapital är 37 procent.

Om undersökningen
Företagarna har undersökt lönsamheten från årsboksluten i 143 507 aktiebolag i Sverige som har minst en anställd samt mellan en miljon och 500 miljoner kronor i omsättning.

HÄR kan du ta del av hela rapporten.