RECENSION - FILM

Filmen om Colette innan hon blev Colette

2:43 min

Vem minns Colette idag? Hennes romaner heter sånt som I Bojor, Kattan och Varité. Nu har hennes väg till litteraturen blivit film med Keira Knightley.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Colette
Originaltitel: Colette
Regi: Wash Westmoreland (Still Alice)
I rollerna:  Keira Knightley, Dominic West, Denise Gough m.fl.
Betyg: 3 av 5

Colette var en litterär legend, den första kvinnan i Frankrike som fick en statsbegravning. I tjugo år låg hon till sängs som en stor vit val och ur henne kom den ena boken efter den andra om oheliga allianser, otroheter, varietélivet, promiskuitetens ensamhet och barndomen. 

Och nu blir hon film, men det som skildras är förstås den unga Colette, innan hon ens var Colette som var familjens efternamn. Flickan på landet med de extraordinära men fattiga föräldrarna som gifter bort henne med Willy, en medelålders dekadent man som försörjer sig på dåliga romaner.

Det visar sig att Colette har en litterär fallenhet både för intrig och adjektiv och som den hale skurk han är låser Willy in henne och tvingar henne att under hans namn skriva de romaner som slår Frankrike med häpnad tidigt 1900-tal och orsakar fullständig feber bland framför allt unga kvinnor.

Hon går ensam ut på scenen – och vet att rampljuset kommer att skydda henne mot allt.

Som filmisk upplevelse är det både sprudlande, kinematografiskt och tidstypiskt överlastat. Alla pratar engelska men det förlåter man dem genast, för excellenta insatser. Och vad passar bättre än en riktig frigörelsehistoria som kanske är mer tvetydig än den verkar. Hon lär sig genom Willy spelets ojusta regler, blir en iakttagare till vad som försiggår bakom draperierna och vet med vilka nålar man sticker hål inte bara på det uppblåsta patriarkatet.

Colette skapar om inte sig själv så författaren och personan Colette.

Om filmen framstår som alltför enkel i sitt frigörelsebudskap betänk att den slutar där Colettes karriär egentligen börjar. Hon går ensam ut på scenen – och vet att rampljuset kommer att skydda henne mot allt.