Rädda barnen: Låt unga afghaner stanna

2:34 min

Läger i Afghanistan är farligare än på länge och många av de unga afghaner som sänts tillbaka har utsatts för stora faror enligt den internationella barnorganisationen Rädda barnen, därför måste återsändandet avbrytas.

Rädda barnen har följt upp vad som hänt med 53 unga afghaner som avvisats från Europa. 

– Tio av de 53 barnen som vi talat med har blivit utsatta för rekryteringsförsök av stridande grupper som talibaner eller IS, säger Karen Mets.

Barnen hamnar i mycket utsatta situationer och tre av fyra har svarat att de är rädda och kanske kommer att försöka ge sig iväg igen från Aghanistan - ett land som i dag hör till de farligaste i världen där cirka 1 700 civila enligt FN har dödats det första halvåret i år och många fler skadats.

De intervjuade barnen är mellan 10 och 18 år. Vissa har avvisats till Afghanistan ihop med föräldrarna men många har också varit helt ensamma. En del har frivilligt gått med på att flyga tillbaka, medan många aldrig någonsin tidigare varit i Afghanistan och nu gör sitt yttersta för att inte märkas.

– Flickskolor attackeras oavbrutet, så barnen är på helspänn och tittar hela tiden mot dörren beredda att fly, enligt en av de flickor som intervjuats, säger Karen Mets.

Om några avvisade unga afghaner har dödats eller försvunnit kan Rädda Barnens migrationsexpert inte svara på. Organisationen har haft svårt att spåra de som avvisats från Europa därför att de unga själva inte vill få uppmärksamhet, säger hon. De lämnas att klara sig bäst de kan bland strider och attacker. EU-länderna sviker i att skydda dem, menar Rädda Barnen.

– Vi är i princip inte emot avvisningar till Afghanistan, men gör ett uppehåll nu, när läget är dödligare än på många år, vädjar Rädda Barnens Karen Mets.