Ungern: ”Oansvarig migrationspolitik”

2:32 min

I en engelskspråkig kampanjvideo inför EU-parlamentsvalet anklagar den ungerska regeringen Europas liberaler för en oansvarig migrationspolitik, men redan anklagas regeringen för att manipulera fakta.

 – Det här är Guy Verhofstadt, säger rösten i kampanjvideon från den ungerska regeringen.

– Han vill ha mer migration.

Därefter säger rösten att sedan flyktingkrisen startade i Europa 2015 har hundratals europeer dödats i olika aggressiva dåd och våldsbrott, underförstått begångna av invandrare. Kampanjvideon är döpt till "Det är dags att skaka om Bryssel. Låt oss försvara Europa".

Guy Verhofstadt är gruppledare för den liberala ALDE-gruppen i EU-parlamentet. Tidigare var han också Belgiens premiärminister. Nu är han en av den ungerska regeringens måltavlor inför Europaparlamentsvalet i maj nästa år. Ett val som enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán står mellan de som är för invandring och de som säger nej till invandring.

"En manipulerad videoattack", skrev Guy Verfhofstadt på mikrobloggen twitter om den ungerska videon och publicerade ett eget klipp med vad han verkligen hade sagt.

– Vi behöver migration, säger Guy Verhofstadt, men fortsätter där han i den ungerska videon blir avbruten med att säga att vi behöver "laglig migration. I dag har vi det motsatta: Illegal migration och människohandel."

Premiärminister Viktor Orbán och hans regering har trappat upp sin EU-kritiska retorik sedan EU-parlamentet i förra månaden röstade ja till att inleda ett så kallat artikel 7-ärende mot Ungern eftersom landet, menar man, konsekvent ha brutit mot EU:s grundläggande värden om demokrati och frihet. Också många ur Viktor Orbáns egen partigrupp i EU-parlamentet, den konservativa EPP-gruppen, röstade för att granska Ungern.

Men även om merparten av EU-parlamentets kritik handlar om bristande demokrati hävdar Ungerns regering att alltihop är ett straff för regeringen Orbáns hårda linje i invandringsfrågan. Och nu hoppas man i Budapest att EU-parlamentsvalet nästa år ska bli en seger för politiska krafter som tycker som Ungerns regering. I en radiointervju i förra veckan anklagade Viktor Orbán EU-kommissionen för att försöka driva igenom så mycket invandringsvänlig politik som det bara är möjligt för EU-valet i maj nästa år.