Macron stuvar om i regeringen

1:25 min

I Frankrike har nu fem nya ministrar utsetts i den regeringsombildning som har väntats i en vecka nu. Ny inrikesminister blir en av president Macrons närmaste män.

Christophe Castaner blir ny inrikesminister, han är den tidigare politikern i Socialistpartiet, som blivit en av president Macrons närmst förtrogna. Han har redan haft flera poster i den nya regeringen, från talesperson till minister ansvarig för relationerna mellan parlament och premiärminister och som ordförande för partiet La République en marche.

Det blir alltså Castaner som efterträder Gérard Collomb som avgick under stort ståhej för två veckor sen och som blottade en spricka i regeringen genom att öppet kritisera presidenten.

I dagens regeringsombildning får Frankrike även en ny kulturminister, jordbruksminister och minister för de samlade territorierna.

Två av de nya ministrarna kommer från mittenpartiet Modem och genom att en liberal högerman, Franck Riester blir ny kulturminister, så förstärkts den liberala politiken i den franska regeringen och det blir lojala personer med politisk erfarenhet, snarare än nya teknokrater.

President Macrons opinionssiffror har dalat till omkring 30 procent och med nya ansikten hoppas man också ge regeringen en vitamininjektion.