Trots 70 döda – vaccin­motstånd breder ut sig

2:13 min

Europa har i år haft det största utbrottet av mässling på länge med tiotusentals fall och 70 döda, främst småbarn drabbas. Trots det breder motståndet mot vaccin ut sig i flera länder.

Målet är att utrota sjukdomen i världen, så när vaccinmotståndet brer ut sig svarar politikerna med obligatoriska sprutor för att barnen ska få börja skolan och böter eller fängelse till föräldrar som vägrar vaccinera sina barn.

– Jag är beredd att sitta i fängelse hellre än att tvingas gå med på att min sexårige son får mässlingsvaccin när han ska börja skolan som sina två äldre syskon, säger Jovana Stojković som är psykiater, trebarnsmamma och engagerad i det nystartade partiet Živim za Srbiju "Jag lever för Serbien".

Hon vill riva upp de obligatoriska vaccinationerna som barn måste ha för att få börja skolan i Serbien och där föräldrarna hotas av böter på tiotusentals kronor eller fängelse om de vägrar. Jovana Stojković anser att mässlingsvaccin är farligt, tvärtemot vad ett stort antal vetenskapliga studier visar.
 
70 människor har dött av mässling i Europa i år, främst småbarn och drygt 52 943 personer har insjuknat fram till första oktober enligt WHO. Mer än hälften i Ukraina, men Serbien, Ryssland, Grekland, Italien och Frankrike har också haft fler tusen smittade.

Det här är länder där vaccinationsmotståndet är utbrett, i Frankrike anser 40 procent av föräldrarna att vaccin inte verkar säkra, i Serbien är det nästan 20 procent visar undersökningar av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. 
 
Ryska nättroll sprider vaccinskeptiska budskap via twitter för att så misstro mot samhällsinstitutioner, visade amerikanska forskare härom månaden.
 
– Jag tycker att det är mycket viktigt att vi som jobbar med folkhälsa lär oss att använda dessa nya kommunikationskanaler lika väl som dem som använder dem för att sprida falska budskap om säkerheten hos dessa vaccin, säger Mike Catchpole forskningschef på ECDC.

Studio Ett i eftermiddag rapporterar om hur den nya italienska regeringen med vaccinationsskeptiska ministrar rivit upp en lag som skulle göra det obligatoriskt med mässlingsspruta till alla barn.