Norge ber om ursäkt till ”tyskertøser”

2:38 min

Norges statsminister Erna Solberg ber nu officiellt om ursäkt för statens agerande mot kvinnor som på 1940-talet blev kära i tyska ockupationssoldater.

Erna Solberg framförde sin ursäkt vid en tillställning på onsdagen i statsministerresidenset i Oslo.

– Jag vill i dag, på regeringens vägnar, be om ursäkt för hur norska myndigheter agerade och hanterade kvinnor och flickor som hade en relation till tyska soldater under andra världskriget.

Tyskertøs, som på svenska betyder tyskslampa, var ett skällsord som kastades mot uppskattningsvis 30 000-50 000 norska kvinnor och flickor efter andra världskriget.

2016 träffade Ekot Reidar Gabler. Han föddes i ett fångläger strax efter kriget efter att hans norska mor hade blivit kär i en tysk soldat. Reidar har länge krävt att norska regeringen ska be hans mor och andra tyskertøser om ursäkt för allt lidande de utsattes för.

– De blev tvångsklippta, de blev deporterade, de förlorade kontakten med sina familjer... De var egentligen ett intet, de var borta! Det måste ha varit helt förfärligt, säger han.

Ett okänt antal norska tyskertøser fick sitt hår tvångsklippt offentligt. Tusentals kvinnor blev internerade i fångläger utan dom.

Många blev berövade sina norska medborgarskap på grund av det som sågs som skamliga kärleksförhållanden.

– För många var det en ungdomlig förälskelse. För några var det en livslång kärlek till en som var fiendens soldat, eller en tanklös flört som satte spår för resten av livet, säger Erna Solberg.

Statsministern säger att tusentals kvinnor blev ovärdigt behandlade av norska myndigheter, som bröt mot rättsstatens grundprinciper om att ingen ska straffas utan dom eller dömas utan stöd i lagen.

På onsdagen kom alltså slutligen den officiella ursäkt från regeringen som Reidar Gabler med flera länge har efterlyst.

Ursäkten kan underlätta för de utsatta kvinnor som fortfarande lever att begära ekonomisk ersättning från staten.

2005 fick Reidar Gabler 20 000 norska kronor i statlig ersättning för sitt lidande.