Hett som i en pizzaugn – dags att komma nära Merkurius

2:02 min

Sent på lördag kväll börjar den långa resan mot Merkurius, den planet i vårt solsystem som ligger allra närmast solen. Projektet heter BepiColombo.

Det är två rymdfarkoster med mätinstrument som ska skjutas upp tillsammans nu på lördag om allt går enligt planerna. Om sju år ska de komma fram till Merkurius.

Den tuffa miljön nära solen gör att planeten hittills har varit relativt outforskad.

– På dagsidan kan det bli 450 grader varmt. Man säger ofta att det är som att grillas i en pizzaugn, berättar Michiko Morooka som är forskare på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Det låter ju inte som den ultimata drömresan direkt. Men resan till Merkurius har planerats ända sedan 1997.

Det var också då som Michiko Morooka började sin doktorandutbildning, så på olika sätt har hon kunnat följa projektet ända från starten.

– Och nu kan vi åka dit och titta på planeten. Det är jättespännande för mig.

Men det är förstås inte bara hon som med spänning ser fram emot att få mätningar från Merkurius.

Både den europeiska rymdstyrelsen ESA och den japanska motsvarigheten Jaxa är inblandade med forskare i det här projektet som heter BepiColombo. Namnet är en hyllning till den italienske 1900-talsmatematikern och ingenjören Giuseppe "Bepi" Colombo.

Jämfört med de tidigare rymdsonderna Mariner-10 och Messenger kommer BepiColombo att komma närmare Merkurius och täcka en större del av planetens yta.

Det som ska undersökas är bland annat om planetens kärna är fast eller flytande.

Det svenska Institutet för rymdfysik bidrar med ett instrument som kan studera Merkurius magnetfält och hur det interagerar med partiklarna från den så kallade solvinden.

– Merkurius är jättenära solen och solvinden är väldigt stark, säger Michiko Morooka.