Polisen vill bevaka frigivna sexbrottslingar

2:26 min

Polisen har inlett ett arbete för att undersöka hur personer som dömts för internetrelaterade sexualbrott mot barn kan bevakas efter att de frigivits.

Av de omkring 200 personer som årligen döms för sexuella övergrepp mot barn döms cirka tio procent för nya sexualbrott inom tio år.

Men återfallsrisken varierar, när gärningspersonen utsatt flera barn eller barn de inte känner är risken för återfall högre, berättar Niklas Långström, forskare och analytiker vid Rättsmedicinalverket.

Det är svårt för polisen att följa de här personerna för att se om de tar kontakt med barn på nytt.

Problemen uppstår när polisen inte har möjlighet att ta reda på personernas telefon- eller internetabonnemang, eller använda sig av brottsprovokation, där en polis utger sig för att vara ett barn.

– Det är viktigt att vi på något sätt kan ges laglig och teknisk möjlighet att se om de fortsätter sin brottsliga bana, säger Ewa Thored utredare vid gruppen av IT-baserade sexualbrott mot barn i Polisens region mitt.
 
Nationella operativa avdelningen, NOA, inom polisen har nu inletts en satsning för att hur de skulle kunna jobba inom ramen för nuvarande lagstiftning för att kunna stoppa personer för att begå nya brott. Bland annat kommer de undersöka hur andra länder arbetar med detta.

Det finns sätt att med forskningsbaserade checklistor förutsäga vilka som riskerar att återfalla i brott, men det är svårt att få fram exakta siffror, säger forskare Niklas Långström. 

– Exempelvis om man har begått sexualbrott tidigare, om det är ett okänt offer, lite grann kring tankar och livsstil som den här personen har. På så sätt kan man göra en värdering av om det här är en person som har en genomsnittlig återfallsrisk eller om man behöver göra särskilda insatser för att följa upp personen, säger Niklas Långström.

Alla polisdistrikt ingår i projektet och just nu åker projektledarna runt i landet för att träffa utredare, som Ewa Thored i Västerås.

– Det är väl alla utredares dröm att det i framtiden kanske kan ges möjlighet att kunna övervaka återfallsförbrytarna, säger Ewa Thored.