Vilken är egentligen Sveriges nationalsport?

5:17 min

Fotboll, ishockey eller längdskidor?
Eller kanske bandy?
Eller varför inte varpa?
Buden om vilken som är Sveriges nationalsport är många.

Diskutera på Radiosportens FB-sida

I Colombia finns tejo, där man lite likt svensk varpa kastar metallföremål mot målpunkter.

I Argentina finns pato där man till häst tävlar fartfyllt i något som mest liknar hästpolo.

Och på Sri Lanka slog politkerna fast 1991 att Nationalsporten är volleyboll.

Men vilken nationalsport har Sverige?

En nationalsport är en idrott som anses särskilt kulturellt viktigt för ett land, något som har en lång tradition och bidrar till känslan för nationell identitet.

En snabb sökning ger en bild av att vi har flera stycken. Ishockeyförbundet nämner ofta begreppet nationalsport i sina skrifter när de vill trycka på den förankring, tradition och folksamlande effekt som ishockeyn har i Sverige. Längdskidor, bandy och varpa är andra sporter som nämns tillsammans med epitetet nationalsport.

Fotbollförbundet har gått längre än så - och i flera år tryckt upp "Nationalsporten" på både bussar och nyckelband med hänvisning till att de både är sporten som flest utövar, sporten som är tillgänglig överallt och som samlar nationen.

– För mig är det utan tvekan fotboll, de som håller på med hockey eller handboll tycker säkert något annat, säger fotbollens förbundskapten Janne Andersson.

Längskidåkarnas förbundskapten Rikard Grip.

– Frågar du i januari när det är vitt och fint ute skulle nog många säga längdskidor eftersom vi har många duktiga åkare.

*Forskaren Torbjörn Andersson nämner fotboll, ishockey och längdskidor som främsta konkurrenter om epitetet nationalsport i Sverige. Lyssna mer om detta i ljudklippen här nedanför.