Indisk minister avgår efter metoo-anklagelser

2:32 min

Ett tjugotal kvinnor anklagar Indiens vice utrikesminister Mobashar Jawed Akbar för sexuella trakasserier.

På onsdagen avgick han, månader före landets parlamentsval.

Ministern är den hittills mäktigaste mannen i Indien som tvingats lämna sin post i spåren av metoo.

– Vi väntade på det här. Alltfler kvinnor har trätt fram. När det nu kom ett beslut så betyder det att regeringen lyssnar på kvinnor, säger Rekha Sharma till Reuters.

Hon leder Nationella kvinnokommisionen i Indien.

Metoo-rörelsen kom igång senare i Indien än i andra länder, men de senaste veckorna har en flodvåg av anklagelser i sociala medier kommit från bland annat skådespelare och skribenter mot Bollywoodregissörer, redaktörer och andra ledare.

Uppgifter på torsdagen gör gällande att det nu kan bli aktuellt att skärpa lagstiftningen i Indien.

Vice utrikesministern Mobashar Jawed Akbar avgick på onsdagen efter att ett tjugotal kvinnor kommit med anklagelser.

Det gäller politikerns tidigare arbete som en av landets mest inflytelserika chefredaktörer. Akbar har lett tidningar som The Telegraph och The Asian Age och skrivit flera böcker.

Det startade med berättelser om sexuella trakasserier på en nyhetsredaktion. Uppgifterna publicerades i tidningen Vogue förra året, men först nu har namnet offentliggjorts.

Anklagelserna handlar bland annat om jobbintervjuer med unga kvinnor som gjorts på hotellrum, och med närmanden. Demonstranter har krävt Akbars avgång.

Anklagelserna är alltmer obekväma för hindunationalistiska regeringen i ett känsligt skede. Om några månader är det parlamentsval.

Regeringen har hittills valt att inte kommentera fallet. Talespersonen som fick frågan om politikern av journalister avbröt då intervjun och klev in i sin bil. Också inom oppositionen har politiker tvingats avgå efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Mobashar Jawed Akbar säger att han ska bekämpa det han beskriver som falska, grundlösa och befängda anklagelser.

Han ifrågasätter också varför det här kommer så tätt inpå ett val. På torsdagen väntas hans förtalsanmälan mot en kvinnlig journalist tas upp i domstol i Delhi.

Men de tjugo kvinnorna är beredda att berätta i domstol om sina anklagelser. Det senaste året har nya rättssalar skapats för just ärenden mot politiska makthavare.