Forskaren: Här är Sveriges nationalsporter

6:48 min

Historikern Torbjörn Andersson har tittat närmare på vilka sporter som sitter extra djupt i svenska folksjälen.

Diskutera på Radiosportens FB-sida

Det är fint att vara nationalsport, en nationell symbol och självklar byggsten i nationen.

– Man måste ha något som håller samman folk och då fungerar sport väldigt väl, bättre än krig tycker de flesta och djupare än Melodifestivalen, säger Torbjörn Andersson, historiker och docent i Idrottsvetenskap vid Malmö Universitet.

– Nationalsport är ett begrepp med hög status, så många sporter vill vara det och det finns en del som absolut är det.

En nationalsport kan vara:

  • En egen uppfinning i ett land, en sport som sedan blir stor som cricket i England, baseboll i USA, längdskidor i Norge. De sporterna sägs säga något djupare om landet.
  • En stor sport som importeras till många länder och som helt enkelt blir så viktig att den blir nationalsport, som fotboll.
  • En tredje variant är en sport som blir rätt stor, som anses säga något om landet, att spelstilen till exempel är svensk eller att det också passar in i naturen. Som ishockey i Sverige som spelades på naturisar i början.

Torbjörn Andersson om vilka sporter som kan vara svensk nationalsport:

– Det är främst fotboll och ishockey. Det är mycket via fotbollen man fått nationalsånger på idrottsevenemang, man började hejar på Sverige och man hade med sig flaggor. Det började med fotbollen. Den första landskampen där länder ställdes mot varandra var också inom fotbollen, säger Torbjörn Andersson.

– Sedan gör bandyn en liten inbrytning. 1947 nämns ordet nationalsport för första gången om bandy. Då var bandyn stor men också att det hade kopplingen till den svenska naturen, vintern, skogen. Men det försvinner efter ungefär tio år. 

– Ishockeyn kom efter och tog över den positionen, säger Torbjörn Andersson, som tillägger.

– Sedan skulle man möjligen kunna diskutera skidåkning i någon sorts nationalsportsbemärkelse.

Men att blanda ihop idrott och nationalism har inte varit ofarligt. Hitler som genom att förbjuda judar att delta i idrott manifesterade sin nationalsocialistiska ideologi är ett exempel.

Idrottens enande kraft på nationen kan också exploateras och utnyttjas av makthavare. I såväl i DDR, som Ryssland, Kuba och Qatar har euforin som idrotten kan skapa dolt mörkare avsikter.

Men någon risk för att detta skulle hända i Sverige ser inte Torbjörn Andersson, historiker och docent i Idrottsvetenskap vid Malmö Universitet.

– Visst har statsministrar setts jonglera med en boll, men det är inget man får några röster på. Man skulle nog kunna bli lite misstänkliggjord om man försökte. Vi vill ha vår idrott lite idyllisk.