Sävsjö

Vrigstads enda syateljé räddades av nyanlända

1:52 min

Ateljé Stuvbiten i Vrigstad skulle läggas ner när den förra ägaren gick i pension i våras. Nu lär sig nyanlända kvinnor att sy i butiken.

I våras skulle Sävsjö kommun starta ett integrationsprojekt med inriktning på kvinnor och textil. I samband med att de letade lokal gick ägaren till Vrigstads enda syateljé i pension, och en unik möjlighet öppnade sig för kommunen.

Nu rullar verksamheten med både nya och gamla kunder som behöver få kläder lagade eller gardiner uppsydda. I ateljén finns fem nyanlända kvinnor som nu lär sig att sy, sticka och jobba i butik.

Eva Svensson är projektledare på Sävsjö kommun, och det är hon som driver butiken, som nu är till glädje för många.

– Många är så tacksamma att kommunen tog det här initiativet, för annars hade butiken inte funnits, säger Eva Svensson.

En av kvinnorna som praktiserar i butiken är Faduma som kom till Sverige från Somalia för fem år sedan. Hon har nu köpt en egen symaskin och drömmer om att jobba i syateljé framöver.

– Hemma syr jag babytröjor och strumpor och säljer. Jag drömmer om att jobba, spara pengar och köpa ett hus, säger Faduma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista