Metod för effektivare livräddning vid kraftig blödning studeras

3:06 min

För att få fram effektivare livräddande åtgärder vid svåra olyckor ska Katastrofmedicinskt centrum i Linköping genomföra en studie om hur kraftiga blödningar kan stoppas.

Syftet är att också se hur den som utför första hjälpen påverkas av stress. 

– Vid vissa typer av skador blöder man ut så otroligt fort så om man inte kan kontrollera blödningen så dör man. Vi måste förlita oss på att allmänheten kan ge bra första hjälpen, säger Carl-Oscar Jonson är forskare vid Katastrofmedicinskt centrum.

Enligt Carl-Oscar Jonson dör det varje år cirka 3000 personer i Sverige på grund av skador på kroppen. Drygt hälften av dem avlider utanför sjukhus.

Det forskarna nu vill undersöka är hur ett nytt utbildningsmaterial från USA fungerar när det gäller att stoppa en massiv blödning på armar och ben där ett vanligt tryckförband inte räcker till.

Knappt hundra personer, både lekmän, personer med något mer utbildning i livräddning samt blåljuspersonal ska delta i studien och få utbildning i hur man använder en så kallad tournique.

En tournique är ett avsnörande förband som träs på den skadade kroppsdelen och spänns fast så hårt som möjligt för stoppa allt blodflöde.

Syftet med studien är att se hur människor lär sig att använda utrustningen och hur de tar till sig kunskapen om varför den behövs.
Men det handlar också om att se hur stress påverkar den livräddande insatsen med tourniquen.

– I de situationer som man ställs inför en massiv blödning så kommer man att vara stressad. Då vill vi veta att de utbildningar som finns lär ut så att man kan prestera under de förhållandena, , säger Carl-Oscar Jonson.

Räddningstjänst och ambulanspersonal använder inte tourniquen som standard i sin verksamhet idag och den ingår inte heller i de traditionella första hjälpen-kurser som lärs ut till allmänheten. Enligt Carl-Oscar Jonson beror det på att det tidigare fanns en viss tveksamhet till att använda metoden:

– Man har tidigare varit rädd för att blodflödet stryps så mycket att vävnader tar skada men nyare resultat visar att det inte är så farligt som man har trott.

Studien som är den första svenska studien om blödningskontroll och tourniquen ska vara klar i början av nästa år. Förhoppningen är att få fram ett resultat som kan bidra till att utbildningarna i Sverige uppdateras, säger Carl- Oscar Jonson.

– Det är vår förhoppning att man antingen lägger till eller jobbar in  momenten i de utbildningar som finns idag.