Mikrokirurgi hoppas kunna bota lymfödem

2:15 min

Nu har de första 15 patienterna opererats för lymfödem med den nya mikrokirurgimetoden på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Maria Mani, plastikkirurg och överläkare på Akademiska sjukhuset är försiktigt optimistisk.

– Avsikten med den här nya metoden är att man ska återfå en viss funktion i systemet. Man angriper funktionen mer än symptomen, säger Maria Mani.

Just nu pågår en studie i Uppsala som dokumenterar lymfödem före och efter operationen för att samla kunskap om vilka patienter metoden kan hjälpa. 

Lymfödem är en svullnad oftast i arm eller ben som kan uppkomma där lymfkörtlar skadats av strålning eller tagits bort helt, vid till exempel bröstcancer, malignt melanom, gynekologisk eller urologisk cancer.

Lymfoperationerna i Uppsala görs under mikroskop, eftersom lymfbanorna och venerna är tunnare än ett hårstrå.

Metoden går ut på att antingen förflytta friska lymfkörtlar till det stället som är svullet så att lymfvätskan kan rinna bort därifrån, eller att dela ett lymfkärl där det är stopp och koppla det till en ven, alltså koppla sig förbi stoppet.

Operationen kan få bort lymfödemet helt om patientens skador på lymfsystemet inte är för stora. Tekniken har funnits i många år och använts utomlands, men det är först nyligen som den börjat användas i Sverige. 

 – Patienterna kommer från hela landet, den här behandlingen erbjuds också på Karolinska sjukhuset. Med omkopplingsmetoden har vi opererat fem patienter här i Uppsala, så det är väldigt nytt för oss, säger Maria Mani.