Pehr G Gyllenhammar: SD är fascister

2:13 min

Kända röster i näringslivet har förespråkat ett samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna.

En av näringslivets tungviktare – tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar – ger tummen ner.

– Jag tycker att de är fascister.

Uppdatering december 2019: Den här artikeln har fått ny spridning i sociala medier. Notera att artikeln är från oktober 2018.

– Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag. Jag tycker att det är ansvarslöst att överhuvudtaget att ha ett sådant förslag bara för att dom råkar ha en röstandel på, tror jag, 17 någonting procent, i det senaste valet.

– Och jag tycker att de är fascister.

Pehr G Gyllenhammar har en mycket lång karriär i svenskt och internationellt näringsliv, kanske mest känd som koncernchef för bilföretaget Volvo.

Han hänvisar till partiets historia och alla de företrädare som visat sympati för nazism och rasism under årens lopp.

Näringslivsföreträdare som sagt att man kan samarbeta med Sverigedemokraterna – utan att ge avkall på sina liberala principer – ger han inte heller mycket för.

– Det tycker jag är hyckleri. Om de varit mer insiktsfulla, och studerat vad Sverigedemokraterna står för, hur de skapats och hur de ändrats, skulle de säga ”det är det sista vi vill göra”.

Henrik Vinge, Sverigedemokraternas integrationspolitiske talesperson, kommenterar kritiken om att dom är fascister.

– Det är väl det han säger när argumenten tar slut.

– P G Gyllenhammar vet mycket väl att vi inte är ett fascistiskt parti. Han har själv varit politiskt aktiv i Folkpartiet och beskriver sig själv som en del av vänsterflygeln i alliansen, säger Henrik Vinge.

Uppfattar du uttalandet som kränkande?

– Nej, jag uppfattar det som att P G Gyllenhammar driver en politisk linje. Hhan vill se ett politiskt samarbete mellan kanske Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna.

– Han har inte så starka argument mot oss så då får han ta till sådana där övertoner och kalla oss fula ord trots att vet att det inte är sant, säger Henrik Vinge (SD).