"Trump låter som kungafamiljens egen PR-byrå"

3:14 min

Efter att ha förnekat all kännedom om journalisten Khashoggis öde i över två veckor, medger nu Saudiarabien för första gången att Khashoggi är död.

Det uppstod ett gräl inne på konsulatet i Istanbul, hävdar Saudiarabien. Och under ett slagsmål dog Jamal Khashoggi.

"Må han vila i frid", sade den saudiske justitieminister i ett uttalande utan att säga något om var Khashoggis kropp finns eller kommentera de turkiska uppgifterna om att Khashoggi mördats och styckats.

USA:s president Donald Trump säger att den saudiska förklaringen är trovärdig, ett mycket viktigt första steg, men att han vill tala med kronprinsen först. Trump säger också att han skulle föredra att USA inte slopar vapenaffärer på 110 miljarder dollar som vedergällning mot Saudiarabien eftersom 600 000 amerikanska jobb står på spel.

Bedömare och tyckare har avfärdat det man ser som ett försök från Saudiarabien och Trumpadministrationen att synkronisera försvaret.

"Trump låter som kungafamiljens egen PR-byrå", säger en säkerhetsexpert.

"Är det meningen att vi ska tro på att Khashoggi dog i ett knytnävsslagsmål med 15 saudiska agenter som var beväpnade med en kirurgisk bensåg", säger en tyckare.

Senator Lindsey Graham som häromdagen föreslog att USA skulle sanktionera skiten ur Saudiarabien, kommenterade syrligt "Det vore en underdrift att påstå att jag är skeptisk till saudiernas förklaring".

Ännu mer cyniskt, säger en kommentator att: "Saudierna testade Trump med denna charad. Och nu vet de: de kan komma undan med mord".

Flera bedömare tvivlar också på att Saudiarabien har för avsikt att genomföra en trovärdig utredning av det som skett.

Istället har flera högt uppsatta saudier redan fått sparken - bland dem en underrättelsechef, och kungen har beordrat utredning och reform av säkerhetstjänsten, ett reformarbete som ska ledas av Kronprins Mohamed Bin Salman själv, vilket inte väntas göra underrättelsetjänsten mer självständig.

Det är för tidigt att säga om kronprinsen kan överleva denna kris. Turkiet säger sig ha bandupptagningar av mordet på konsulatet, flera av de 15 agenterna var nära knutna till kronprinsen, och amerikansk underrättelsetjänst ska ha information om att Saudiarabien planerade att kidnappa Khashoggi.

Få bedömare tror att en operation som denna kan ha ägt rum utan Mohamed Bin Salmans direkta inblandning.

Om USA pressas hårdare att ta avstånd från Saudiarabien skulle det få stora konsekvenser för maktbalansen i Mellanöstern, det skulle påverka Iran och Turkiet. Men flera bedömare ser det som fullt möjligt att Trumpadministrationen kommer att göra allt för att upprätthålla bästa möjliga band till Saudiarabien med minsta möjliga bestraffning.