Tillfälligt tyskt stopp för vapenexport

0:17 min

Förbundskansler Angela Merkel stoppar den tyska vapenexporten till Saudiarabien på grund av att journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi dödats på saudiska konsulatet i Istanbul.Det är andra gången i år som Berlin stoppar exporten.

Det är oklarheterna kring Saudiarabiens förklaringar till hur och varför Khashoggi dödades den 2 oktober som gör att exporten stoppas, enligt Merkel.

– För det första fördömer vi handlingen på starkast sätt. För det andra finns det ett brådskande behov av att klargöra vad som har hänt – vi är långt ifrån att detta har klarats upp och att de ansvariga har ställts till svar, säger hon.

– När det gäller vapenexport kan sådan inte ske under de nuvarande omständigheterna, fortsätter Merkel enligt Reuters.

I januari stoppade regeringen i Berlin exporten på grund av Saudiarabiens roll i kriget i Jemen. Det ledde till mycket spända relationer med Saudiarabien.

Men i september släppte Berlin fram vapnen igen, rapporterade CNN.

Enligt tidningen Deutsche Welle var den planerade exporten av tysk krigsmateriel till Saudiarabien fram till årsskiftet värd 416,4 miljoner euro, motsvarande drygt 4,3 miljarder kronor.

Det gör Saudiarabien till den näst största marknaden för tyska vapen efter Algeriet, men nu säger alltså Merkel att det är stopp igen.