Ryssland flyttar fram sina positioner i Afrika

1:41 min

I skuggan av Kina har Ryssland stärkt sina ekonomiska och militära band med Afrika de senaste åren. Senaste decenniet har ryska handeln med Afrika tredubblats.

Kinas offensiva politik i Afrika har väckt mycket uppmärksamhet i Västvärlden på senare år. Men i skuggan av Kina har även Ryssland flyttat fram sina positioner rejält det senaste decenniet. Enligt nyhetsbyrån Reuters har Rysslands handel med afrikanska länder tredubblats de senaste åtta åren - en period när Kinas motsvarande handel dubblerades, och USA:s halverades.

Men trots snabb rysk ökning är ändå nivåerna fortfarande blygsamma i jämförelse: förra året var Rysslands afrikahandel bara en fyrtiondel av Kinas.

Men till skillnad från Kina, som med få undantag hållt sig borta från militära samarbeten, har Rysslad flyttat fram sina positioner i Afrika även på det området. Sen 2014 när västvärlden införde sanktioner mot Ryssland på grund av dess anektering av Krim, har Ryssland tecknat militära samarbetsavtal med minst 19 afrikanska länder. Däribland jättar som Nigeria och Etiopien och konfliktdrabbade länder som Centralafrikanska Republiken och Chad.

Bedömmare Reuters talat med liknar nu Rysslands roll i Afrika allt mer den landet hade under Kalla kriget. Då gick militärt stöd ofta hand i hand med avtal om utvinning av naturresurser, vilket det finns exempel på från de senaste åren från till exempel Sudan och Zimbabwe, och som även visar sig i den kraftigt ökade handelsvolymen.