Kultur

Nya turer efter turbulensen på Spira

2:37 min

I dag hålls ett möte på Kulturhuset Spira mellan fackförbundet Symf och regionledningen. Fackförbundet vill att uppsägningen av en musiker ogiltigförklaras.

Det var för tre veckor sen som en musiker i orkestern ska då gått till fysiskt angrepp mot verksamhetschefen på Spira. Men enligt fackförbundet Symf så stämmer inte den bilden och det är inte tal om något sådant angrepp.

Region Jönköpings län, som driver Spira, valde att ge musikern sparken, och i eftermiddag är det dags för nya förhandlingar mellan facket och regionen där de ska diskutera det hela.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna ha ett samtal där vi ska lösa situationen. Om vi inte kan det så får vi fortsätta hanteringen som ytterst kommer hamna i Arbetsdomstolen, säger fackförbundets Symf:s förhandlare Anders Filén.

Den sparkade musikern har fått stort stöd av kollegor i branschen, runt om i landet. Medlemmar i orkestrar i Göteborg, Stockholm, Malmö har spridit hashtaggar, bilder och klipp på sociala medier, där man på olika sätt manifesterar sitt stöd för den sparkade musikern.

Flera anställda mår dåligt efter händelsen. Samtidigt så fortgår arbetet i orkestern, och ingen är sjukskriven.

– Jag uppfattar det som att verksamheten fungerar ganska bra på Spira. Det är klart att det här väcker oro, men min bedömning är att det fungerar bra på Spira, säger Joakim Silva, HR-direktör på Region Jönköpings län. 

Han kommer att möta fackförbundet Symf i morgon i en lokal tvisteförhandling som fackförbundet Symf påkallat efter uppsägningen av musikern.

– Vi kommer att lyssna på facket men i sak har inget ändrats, säger Joakim Silva.