Swedbank, Nordea och SEB.
Genrebild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT, Marcus Ericsson / TT, Janerik Henriksson / TT

Ekonomiprofessor: Återinvestera bankernas vinster för att göra dem stabilare

1:51 min

Bankerna bör minska sin aktieutdelning och i stället återinvestera vinsten för att öka det egna kapitalet och därmed bli mindre känsliga för förluster.

Det anser den internationell erkända Anat Admati, professor vid Stanford University i USA, som länge varit kritisk till hur banksektorn fungerar.

– Det här är inte naturliga företag. Dessa företag skulle inte överleva på marknaden, säger Anat Admati.
 
Det som framförallt skiljer banker från andra företag är enligt Anat Admati att deras verksamhet till en mycket högre grad finansieras av skulder, och har en mycket mindre del eget kapital än andra företag.

Anat Admati tror också att det är just detta skuldberoende som driver banker till de riskfyllda affärer som exempelvis låg bakom finanskrisen 2008, och som samtidigt skulle gör dem sårbara under den typen av kriser.

Ett första steg för att reformera bankerna tror hon därför vore att tvinga bankerna att börja använda en större del av vinsterna för att bygga upp eget kapital istället för att den ska gå till utdelning för aktieägarna.

– I stället för att styra vad de gör, styr hur de finansieras så kan de anpassa sig till riskerna.

Anat Admati säger att hon ofta springer på motargumentet från företrädare från banksektorn som menar att om bankerna skulle börja bygga upp kapitalreserver skulle det innebära att det var mindre pengar i omlopp vilket skulle skada ekonomin i stort. Det är enligt henne ett argument som fått ett stark genomslag, men som egentligen inte håller när det synas.

– Systemet upprätthåller sig själv, och övertygar folk om att det är ok genom att göra falska och vilseledande påståenden, säger Anat Admati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista