Nya gd:n: Risk att förtroendet för pensionssystemet vittrar sönder

1:30 min

Det är liten skillnad i pension mellan att jobba eller att inte jobba alls.

I Studio Ett säger Daniel Barr, Pensionsmyndighetens nye generaldirektör att han är orolig för att folk ska tappa förtroendet för systemet.

– Jag ser påtagliga risker för att förtroendet kan erodera för pensionssystemet, säger Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten.

På vilket sätt?

– Att folk inte litar på pensionssystemet. Man har sålt in det på ett sätt, i verkligheten är det något helt annat. Det är lite falsk marknadsföring, helt enkelt, säger han vidare.

Det är sagt att pensionen ska grundas på inkomsten. Att arbeta länge, ska ge bättre pension.

Både ATP-systemet från 1960 och det nya pensionssystemet 1994 skulle baseras på folks inkomster. Ju mer pengar en löntagare tjänat, desto bättre pension skulle han eller hon få.

Men en person som inte jobbat alls under hela sitt liv, får garantipension, bostadstillägg och försörjningsstöd.

Den som har arbetat i hela sitt liv, har fått se att pensionsutbetalningarna blivit en mindre del av den gamla månadslönen.

Skillnaden mellan den genomsnittlige löntagaren som jobbat hela sitt och den som inte arbetat alls är ungefär 1500-2000 kronor i månaden, enligt Daniel Barr.

Han vill se en debatt om hur systemet ska se ut.

Daniel Barr säger att det finns fördelar med den svenska modellen med en särskild pensionsgrupp som hanterar sådana här frågor. Andra länder är avundsjuka på vår modell.

Men det finns en nackdel med att besluten tas av en pensionsgrupp där sex partier är överens.

– Baksidan av detta är naturligtvis att den politiska debatten inte förs på gator och torg, i så stor utsträckning utan den förs mellan politiker och jag tror att vi ser sviterna av det i dag, säger Daniel Barr generaldirektör för Pensionsmyndigheten.