Flera hundra får gå från Saab - aktien störtdyker

2:19 min

Försvarskoncernen Saab tar in sex miljarder i nytt kapital av ägarna för att finansiera en fortsatt expansion, säger företagets vd Håkan Buskhe. Samtidigt får 850 personer gå i ett besparingsprogram.

– Vi gör en reducering av både konsulter och antalet anställda. 550 konsulter och 300 egna anställda, säger Håkan Buskhe.

Enligt Saab-ledningen handlar det om personal som hör till projekt som nu går in i en ny fas. Företaget har expanderat snabbt under ett antal år och i olika delar av organisationen finns nu ett överskott.

Andreas Danielsson är ordförande i Unionens fackklubb på Saab i Linköping. Han kände inte till antalet som får gå, men ser det som ett naturligt steg.

– Vi har olika cykler. Alla kan inte konstruera flygplanen hela livscykeln utan någonstans måste vi ändra till produktion. Tjänstemännen kan inte gå över till produktion, och göra flygplanen, det har vi andra tjänster som gör. 

Under det gångna kvartalet ökar Saab sin orderbok och omsättningen stiger. Ändå gör företaget en förlust för kvartalet på cirka 100 miljoner kronor.

Det kan dels förklaras med att det kan slå från kvartal till kvartal, och dels att marknaden som Saab finns på,att utveckla och sälja stora vapensystem, tar många år. Det dröjer alltså innan pengarna trillar in.

Saab vill nu ha in 6 miljarder från ägarna för att stärka de finansiella musklerna så att Saab kan tävla om de stora kontrakten i världen. Det handlar om u-båtar, radarsystem och nya stridsflygplan.

– Storbritannien har beslutat att man ska bygga ett eget stridsflygplan, och där är det ingen hemlighet att Saab och svenska staten för samtal med parter i Storbritannien om en möjlig samverkan.