Toppstudenter hotar välja bort klimatslarviga företag

2:15 min

I Frankrike har över 18 000 studenter på olika topputbildningar skrivit under ett manifest där de hotar att välja bort arbetsgivare som inte tar klimatfrågan på allvar. Aktionen har fått stor uppmärksamhet i franska medier och sprids nu till andra länder.

Hör mer i Klotet

Det är bland andra studenter på några av Frankrikes och Europas högsta rankade handelshögskolor och ingenjörsutbildningar som skrivit under "studentmanifestet för ett ekologiskt uppvaknande".

Studenterna protesterar mot att majoriteten av de företag de förväntas jobba för fortsätter sin verksamhet som vanligt, utan en tanke på hur de bidrar till pågående klimatförändringar, artutrotning och utarmning av jordens resurser.

Det kommer att krävas stora och snabba samhällsförändringar för att klara klimat- och miljöutmaningarna, men den kunskapen verkar saknas helt hos alltför många arbetsgivare, tycker de protesterande toppstudenterna som nu vill använda sin attraktionskraft på arbetsmarknaden för att sätta press på företagen.
 
– Vi har turen att kunna välja yrke och är mycket efterfrågade av företagen så vi vet att vi kan sätta press på arbetsgivarna, säger Corentin Bisot, fysikstuderande på École Polytechnique och en av initativtagarna till manifestet.

Studenterna skriver bland annat i manifestet att de är beredda att stiga ur sin bekvämlighetszon och ändra livsstil för att samhället ska kunna förändras på djupet.

– Företag som ägnar sig åt "grönmålning" men inte på allvar förändrar sin verksamhet kommer inte vara intressanta att jobba för, säger Emmanuelle, ekonomistudent på handelshögskolan HEC och fortsätter:
 
– Om företagen inte gör genomgripande förändringar, som handlar om mer än vackra ord, ser jag inte varför jag skulle stiga upp varje morgon och jobba för dem.