Mordåtalad hjälpte polisen – kan få kortare straff

1:35 min

Chefsåklagaren Mats Sällström yrkar på långa fängelsestraff för fyra av de fem män som misstänks ha mördat och på olika sätt varit inblandade i mordet på 36-årige Magnus Natschki i december förra året.

Den 22-åring, som säger att han blev tvingad att döda sin vän, Magnus Natschki, borde enligt åklagaren få mellan 15 och 16 års fängelse. Åklagaren menar att 22-åringen ska slippa livstids fängelse, eftersom han berättat för polisen strax efter mordet om vad som hänt samt hjälpt polisen i utredningen.

Den 20-åring som också är misstänkt för mord, som ska ha filmat mordet, borde enligt åklagaren dömas till mellan 12 och 18 års fängelse för mord, rån, grov misshandel och människorov.

Den 19-årige man som står åtalad för rån, grov misshandel och människorov borde enligt åklagaren dömas till mellan 5 och 6 års fängelse för dessa brott. Detta för att han enligt åklagaren inte hade som uppsåt att döda Magnus Natschki.

Den 34-årige man som står åtalad för rån, grov misshandel, människorov och grovt skyddande av brottsling borde dömas till mellan 10 och 12 års fängelse, enligt åklagaren. 

Den 42-åring, vars kolonistugan Magnus Natschki ska ha misshandlats grovt i under flera timmar, borde dömas till mellan två och tre års fängelse för medhjälp till olaga frihetsberövande och grovt skyddande av brottsling. Enligt åklagaren hade mannen flera chanser att larma polisen innan Magnus Natschki mördades, men valde att inte göra det.

På fredag ska försvaret föra fram sina slutargument.

Alla fem män nekar till brott.