Jönköping

Fackets nya utspel i Spira-konflikten: Banda samtal med chefen och var inte ensam

2:04 min

Facket går nu till hårt angrepp mot ledningen på kulturhuset Spira i Jönköping efter att en musiker fått sparken, anklagad för våld mot verksamhetschefen.

Konflikten mellan musikerna och ledningen på kulturhuset Spira i Jönköping är minst sagt infekterad.

Bråket handlar om en musiker som fått sparken. Han anklagas för att ha varit våldsam mot en av cheferna. Men det är en ren lögn enligt musikerns kollegor som var där.

 – Vi var i chock när det här hände, för vi tyckte det här togs på helt felaktiga grunder, säger Yngve Nordström som är skyddsombud i fackförbundet Symf.

Enligt Nordström, och flera andra kollegor som ska ha varit närvarande, har musikern lagt händerna på chefens axlar men inte på något våldsamt sätt utan som en del av en diskussion. 

– Vi anser att det är på gränsen till att man ljuger.

Nu har det gått så långt att fackförbundet uppmanar deras medlemmar att inte vara ensamma med chefen och att banda alla samtal. 

Yngve Nordström är även kritisk till hur ledningen hanterat personalen efter händelsen. Enligt honom hade de lovats stöd, men de har istället lämnats i chock.

– Den dagen satt alla i chock, sedan lämnades vi vind för våg en lördag och söndag helt själva. Vi skulle göra konsert... musikerna bearbetade det här alldeles själva. Veckan efter skulle det komma personer från arbetsmiljöenheten men det hände inget.