Tidig tarmflora gömmer nycklar till typ 1-diabetes

2:10 min

Tarmflorans utveckling har kartlagts av forskare i ett internationellt projekt. Resultaten kan säga något om uppkomsten av diabetes typ 1.

Den tidiga utvecklingen av tarmfloran hos nyfödda och småbarn kan innehålla nycklarna till att förstå utvecklingen av diabetes typ 1.

I ett stort internationellt samarbete har forskare nu kommit ett viktigt steg närmare till att hitta de här nycklarna. Det säger Åke Lernmark vid Lunds universitet som har varit med i projektet, där föräldrar har skickat in avföringsprover från sina barn.

– Vi ser att barnen utsätts för någonting redan under det första levnadsåret. Och att det skulle äga rum så tidigt var vi inte beredda på.

Att utsättas för någonting som kan leda till diabetes typ 1 låter ju lite mystiskt. Men forskarna tror att boven kan vara något av alla vanliga virus som småbarn infekteras av i mage och tarmar.

Ofta märks inte virusinfektionerna alls. Men om halterna är låga av vissa fettsyror som tillverkas av en del tarmbakterier, och om barnet har en ärftlig risk att drabbas av diabetes typ 1, skulle det kunna bildas autoimmuna antikroppar vid en virusinfektion. Det kan i sin tur orsaka typ 1-diabetes.

Nyckeln till hela den här kedjereaktionen ligger i att förstå hur tarmfloran utvecklas hos det lilla barnet, och hur mycket av de fettsyretillverkande bakterierna som finns vid olika åldrar. Något som de nya forskningsresultaten nu hjälper till med enligt Åke Lernmark.

– Om man till exempel har ammat får barnet med sig en rad av bakterier som kan hjälpa barnet att producera vissa typer av fettsyror, säger han.

Syskon eller husdjur är andra saker som påverkar tarmflorans utveckling.

Det går inte att ge några konkreta råd till föräldrar utifrån de här resultaten. Men de kan hjälpa forskarna att veta i vilka åldersgrupper de nu ska leta vidare efter de virus som de misstänker kan ligga bakom diabetes typ 1.

– Ska vi lösa gåtan om hur autoimmun diabetes triggas, då ska vi titta på barn som är mellan ett och fyra år gamla, och de nyfödda.

Referenser:

Christopher J. Stewart et al. Temporal development of the gut microbiome in early childhood from the TEDDY study. Nature 24 oktober 2018. DOI: /10.1038/s41586-018-0617-x

Tommi Vatanen et al. The human gut microbiome in early-onset type 1 diabetes from the TEDDY study. Nature 24 oktober 2018. DOI: 10.1038/s41586-018-0620-2