Plast EU Linnéa Engström
EU-parlamentarikern Linnea Engström (MP). Foto: Jessica Gow/TT, Fredrik Hjerling

EU vill begränsa förbrukningen av plastprodukter

1:29 min

Produkter som topps och drinkpinnar i plast kan vara på väg bort. Europaparlamentet har idag röstat för att begränsa och i vissa fall helt förbjuda engångsartiklar av plast.

Ett steg i rätt riktning säger miljöpartisten och EU-parlamentarikern Linnea Engström.

– Vi måste börja tänka mycket mer noggrant hur vi använder plast. Bara ösa ut engångsartiklar det är verkligen inte hållbart, säger hon.

För att minska plastskräpet vill parlamentet helt förbjuda vissa engångsartiklar. Det gäller bland annat topps, bestick, tallrikar, sugrör, och drinkpinnar.

Det är inte så att produkterna ska försvinna helt från marknaden, tanken är att de ska tillverkas i annat mer miljövänligt material.

För andra produkter där det idag saknas mer miljövänliga alternativ ska man istället begränsa användningen och ge tillverkare ett större ansvar för märkning om återvinning. De ska även bidra ekonomiskt till avfallshantering.

Detta gäller bland annat förpackningar i plast, muggar, chipspåsar och våtservetter.

Parlamentet sätter också flera nationella mål för EU-länderna. Till år 2025 ska till exempel 90 % av alla engångsplastflaskor samlas in och återvinnas.

När det gäller den omtvistade frågan om ballonger så blev det förbud mot ballongpinnar i plast men man tillåter fortsatt den plastdel som länkar samman ballongen och själva pinnen.

Producenterna ska betala för avfallshantering men behöver inte märka ballongerna med information om återvinning.

Men innan reglerna klubbas måste man även förhandla med EU-länderna. De ska enas om sin hållning nästa vecka.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".