Ungdomsbråk och narkotikahandel

Tullverket: Det ligger bakom ökade droghandeln

2:22 min

Narkotikabrotten i Kalmar län ökar, samtidigt som inflödet av narkotikaklassade läkemedel har exploderat. Enligt Tullverkets expert beror ökningen på att fler mår dåligt psykiskt.

Narkotikabrotten ökar i Kalmar län, visar statistik från polisen. Handeln med narkotikaklassade läkemedel som Tramadol och andra smärtstillande och lugnande preparat står för en stor del av ökningen.

Mycket av handeln till Kalmar län sker med posten via internet, men förra året beslagtog tullen vid Gränsskydd Malmö, där Kalmar län ingår, mer än 1,2 miljoner tabletter och kapslar varav nästan 50 000 tabletter fastnade i hamnarna i Blekinge. Det handlar om en ökning med flera hundra procent jämfört med de senaste åren.

– Det beror mycket på att psykisk ohälsa har ökat markant i samhället och att man självmedicinerar detta, säger Lars Hansson, som är Tullverkets nationella narkotikaexpert.

Enligt Lars Hansson fungerar droghandeln som vilken handel som helst. Bland annat söker man upp nya målgrupper, ett exempel är ensamkommande afghaner i Stockholm som dragits in i ett heroinmissbruk.