Rättspsykologen om Natschkifallet: Många hade gjort samma sak

1:31 min

I dag är det advokaternas tur att slutplädera inför rätten i fallet Magnus Natschki. En av de mordåtalade har tagit hjälp av en erfaren rättspsykolog för att försvara sig.

– Det räcker med att titta på de betingelser som rådde för att se att det här är ett mycket ovanligt fall, säger Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet till Ekot.
 
Den mordåtalade 22-åringen hävdar att han kände sig tvingad att utföra mordet på Magnus Natschki i december i fjol. Under hela dagen ska han, som var inneboende hos Natschki och som inte haft kontakt med de övriga åtalade innan händelsen, varit med och sett hur Natschki misshandlades, och tillslut var det han som höll i yxan när han slogs ihjäl.

Men han bär inte det juridiska ansvaret säger hans advokat Björn Hurtig:

– Det finns på film, men han menar att han inte ska ha ansvaret rent juridiskt, säger han.

Åklagaren vill att 22-åringen döms till 15 års fängelse för mord, och nu blir det upp till tingsrätten att bedöma om de ska ta hänsyn till 22-åringens bild av händelsen.

Enligt psykologiprofessor Pär-Anders Granhag, som försvaret alltså använt som expertvittne i rättegången, finns det forskning som visar att människor kan utföra hemska handlingar mot en annan människa mot sin vilja i vissa situationer, och han menar att det som den mordåtalade var med om under den här dagen var en sådan situation. 
 
– Om han inte gjorde som han blev tillsagd skulle han själv råka illa ut och hans familj skulle råka illa ut, säger Pär-Anders Granhag.