Uppror inom Moderaterna om SD

1:07 min

I flera kommuner bryter moderater mot partiledningens regler och har lokalt samarbete om makten med Sverigedemokraterna. Det genomförs trots att partiledaren Ulf Kristersson har sagt att det inte är tillåtet.

Ulf Kristersson avböjer att kommentera frågan i Ekot och istället svarar partisekreterare Gunnar Strömmer. 
I Sölvesborg blev det klart häromdagen att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna och styr kommunen tillsammans.

Ulf Kristersson avböjer att kommentera frågan i Ekot och istället svarar partisekreterare Gunnar Strömmer att Moderaterna i Sölvesborg bryter mot Moderaternas regler. 

– Ja det är ju det enskilda fall där man har gått allra längst och det är ingen som helst tvekan om att koalitioner av det slaget mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna inte är förenliga med våra riktlinjer. Det är ju lokala beslut det handlar om här, säger han.

Gunnar Strömmer säger att partiet inte kan straffa dom lokala politiker som bryter mot reglerna eftersom det inte handlar om stadgebrott. Uteslutning kan inte bli aktuellt säger Gunnar Strömmer:

– Det ser jag inte är aktuellt, för att göra det måste man bryta mot partiets stadgar, det är ju praxis eller riktlinjer som vi har, säger Strömmer.

Den lokala Moderata partiavdelningen i varje kommun bestämmer i frågan. Men det är mycket besvärande för Moderaterna att reglerna inte följs.  Förutom i Sölvesborg i Blekinge är det även i Hörby och Trelleborg i Skåne.

Skånemoderaternas ordförande Lars Ingvar Ljungman har sagt att han anser att regeln mot samarbete ska tas bort. Lika tydligt har partiledaren Ulf Kristersson häromdagen på plats i Skåne sagt att inget samarbete ska förekomma.

Ulf Kristersson utmanas alltså av moderater lokalt och frågan är om hans auktoritet som partiledare kan skadas av detta.  Gunnar Strömmer säger att Ulf Kristersson har brett stöd i partiet.

– Lejonparten av alla våra kommuner och landsting och regioner är det inget problem alls, utan vi har ett par tre fall där man har så att säga tänjt på dom här gränserna och i något fall klart gått över och det är naturligtvis inte bra, säger Gunnar Strömmer.

I Blekinge moderata länsförbund är Jeppe Jonsson ordförande och han säger att han inte har haft någon påverkan på uppgörelsen mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna i Sölvesborg.

– Nu är det ju så att alla frågor är ju inte ideella utan det handlar ju om vanliga praktiska saker i en kommun. Och där kan man ju samarbeta med alla partier, vi har ju samarbetat med väldigt många partier genom åren, och det viktigaste för oss i detta sammanhang är ju då att vi får framgång för våra moderata idéer och våra moderata förslag, säger Jeppe Jonsson.