Kinesiska statsmedier i stödoffensiv för läger i Xinjiang

2:02 min

Efter skarp internationell kritik mot omskolningsläger för kinesiska muslimer kommer nu en motoffensiv från kinesiska myndigheter. Kinesiska staten försöker att få muslimska minoritetsfolk att visa lojalitet mot det kinesiska ledarskapet.

Statsmedier i Kina har nu fått tillträde till lägren där muslimska uigurer hålls inspärrade i Xinjiang, och de presenterar en ljus bild av ett utbildningsprojekt bakom stålstaketen, samtidigt som de hårda antimuslimska kampanjerna fortsätter.

Barhuvade och pingisspelande uiguriska kvinnor i alla åldrar visas upp på omskolningslägrens rastgårdar för den partitrogna tidningen Global Times reporter, som förklarar att massinterneringen av muslimer i Xinjiang görs för att undvika ett krig liknande det i Afghanistan.

– Jag vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt om jag inte hade kommit hit för att studera, kanske hade jag följt de religiösa extremisterna på deras kriminella väg, säger en kvinna som presenteras som Turenisha Abuduaizezi på kinesiska när hon ska berätta om hur hon förändrats av att vara i omskolningslägret, i ett inslag på den statliga kinesiska TV:ns kvällsprogram.

Uiguriska flyktingar utanför Kina vittnar däremot om skräck inför att tvingas till lägren, och nyhetsbyrån AFP publicerade nyligen inköpslistor för ett omskolningsläger som omfattade handklovar och över 3000 batonger och elbatonger. Men i kinesiska medier visas Xinjiangs omskolningsläger nu upp från sin bästa sida med folkdans i rastgårdarna. Det är de kinesiska propagandamyndigheternas svar på kritiken från bland annat FN:s kommitté mot rasistisk diskriminering.

Kommitténs ordförande Gay MacDougall sade när hon intervjuades av det amerikanska nätmediet Now this, att hon inte förväntar sig att FN-rapporten i sig kan förändra situationen i Xinjiang utan att det krävs politiskt tryck från omvärlden.

– Vad som borde hända efter min kommittés rapport är att det borde komma politisk och diplomatiskt tryck på den kinesiska regeringen, sade hon.

Hittills har amerikanska senatorer föreslagit internationella ekonomiska sanktioner mot kinesiska tjänstemän som är ansvariga för omskolningsläger. I början av oktober beslutade Malaysia, som har nära band till Kina, att inte utlämna elva uiguriska flyktingar, utan lät dem i stället resa vidare till Turkiet.

Samtidigt fortsätter Kinas antimuslimska kampanjer i Xinjiang. I måndags publicerade det politiska ledarskapet vid Kashgars universitet en artikel som uppmanade muslimer att äta griskött.

I artikeln på universitetets Wechat-konto står ”Alla våra lärare och studenter ska bekämpa extremismen, och börja vid matbordet (…) Vi ska sätta oss över alla så kallade mattabun.”