Kulturnytt i P4 lästipsar för höstlovsfirare

1:21 min

Bästa skräckböckerna eller berättelser som skapar sommarlängt? Kulturnytt i P4:s redaktion har samlat några tips för höstlovsfirare och andra läshungriga.

Men först frågade vi Wilma Emanuelsson, 15 år om vad hon skulle rekommendera:

Fantasy.

"Half bad - Ondskans son" av Sally Green

Detta är första delen av fyra om 16-årige Nathan som är hälften vit, hälften svart häxa. Det är en fantasy som rycks med i direkt. Den är lättläst, för alla som gillar fantasy, men lite blodig och lite läskig, så kanske för de som är över tolv år.

Viveca Bladh rekommenderar:

Bilderbok.

"Rysliga förskolan" av Lina Neidestam 

Detta är den perfekta boken att njuta av monster i någons trygga famn – alltså för de lite mindre. Lina Neidestam både kittlar ens fantasi och får en att tänka på vad som gör en mörkrädd. Vad låter så kusligt? Och är det en drake som anas i mörkret?

3-6 år.

"Mortina – ett riktigt zombiebarn" av Barbara Cantini

Zombiebarnet Mortina vill vara med barnen men får egentligen inte gå till människornas värld. En härligt läskig bok som också handlar om att få vara sig själv, även om man inte är som alla andra och vad lite humor kan göra för att överbrygga skillnader.

Faktabok.

"De odöda" av Johan Egerkrans

Odöda är människor som inte fått ro i sin grav. Vandöda eller gastar är andra svenska ord för dessa hemskingar, men Johan Egerkrans – med djup kunskap om världens alla monster och odjur i böcker och spel – har upptäckt att föreställningar om dessa odöda finns i alla kulturer. Med hiskeligt otäcka bilder och beskrivningar om hur de tar livet av eller plågar sina offer låter han läsaren besöka alla kontinenterna. Som tur är finns det beskrivningar hur man också skyddar sig emot dem.

Men allt är inte zombie-slem som glimmar... här är lite andra lästips också!

Hanna Jedvik rekommenderar:

Seriebok.

"Den sommaren" av Jillian Tamaki och Mariko Tamaki

Fantastiskt fin tecknad seriebok av de tvåkanadensiska kusinerna Jillian och Mariko Tamakis om de två sommarkompisarna Rose och Windy. Varje sommar så länge de kan minnas har de tillbringat sommarlovet tillsammans på  Awago Beach i Ontario, Kanada. Plötsligt en sommar är allt förändrat. Windy, som är yngst vill fortfarande leka på stranden medan Rose är mer sugen på att hänga med tonåringarna vid kiosken. En spännande och vacker bok om den där sommaren då allt är förändras. Trots att både Windy och Rose vill vara lika bra kompisar som förr. Skapar sommarlängt i höstmörkret.

Ylva Nilsson rekommenderar:

"Katitzi" av Katarina Taikon

En av mina allra första stora läsupplevelser är Katarina Taikons fantastiska böcker om "Katitzi". I vuxen ålder har jag nu läst om hela serien tillsammans med mina barn och den är mer aktuell än någonsin och finns nu i en otroligt fin nyutgåva. Katarina Taikons dotter Angelica skriver i sitt förord att hennes mamma riktade sig till barnen för att hon trodde att det var de som kunde förändra synen på romer och alla andra människor som utsattes för kränkningar och fördomar. Uppenbarligen lyckades vi inte. Nu står hoppet till våra barn.