Tema: Döden

Så här kan det gå till när vi dör

5:20 min

Hur ser själva döendeprocessen ut och hur lång tid tar den? Doktor Jon Fors berättar hur en vanlig död kan gå till.

De sista dagarna i livet ser ganska lika ut för de flesta av oss. Om man till exempel har en cancersjukdom så är det oftast så att man långsamt tynar bort; man äter och dricker allt mindre och till slut sover man mest hela tiden.
Kroppens system varvar också ner, man kissar inte så mycket, man andas med allt längre mellanrum och hjärtat slår svagare. Det här berättar Jon Fors som är specialist i allmänmedicin och som utbildar sig till specialist i palliativ medicin, just nu på Mellannorrlands Hospice i Sundsvall.

Sköterskorna brukar se något som de kallar snipig näsa.

– Sköterskorna brukar se något som de kallar snipig näsa när nästtippen blir vit och spetsig och som är ett tecken på att döden är nära och som beror på att blodcirkulationen blir sämre.

Alla dödsfall ser naturligtvis inte likadana ut. Man kan ha olika sjukdomar och vårdas på olika ställen.
– Det kan ju hända saker, att det tillstöter något eller man får en blödning eller en hjärtinfarkt, så det kan ju se olika ut men för de allra flesta ser de sista dagarna ganska lika ut.

Själva döendeprocessen är inte smärtsam.

–Själva döendeprocessen är inte smärtsam utan den är ofta lugn och fin när kroppen stänger ner och hjärnan fungerar sämre. Men däremot kan man ju ha ont av tumörer och annat och då är det vi i vården som ska ge symptomlindring och det är vi ganska bra på, säger Jon Fors.