Interna krav på V-toppen: lös konflikten med Kakabaveh

2:51 min

Vänsterpartiets ledning måste göra något för att den utdragna konflikten med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh ska få ett slut.

Det kräver nu en rad vänsterpartister i ett brev, som har skickats till riksdagsgruppen och partistyrelsen.

– Jag tycker att det är bedrövligt att det här fortsätter även den här mandatperioden. Att man särbehandlar, säger Wiwi-Anne Johansson, som tidigare satt i riksdagen för Vänsterpartiet.

– Jag kan inte se det som något annat än ren och skär mobbning att man inte ger henne en utskottsplats, som om hon inte skulle ha förtroende från väljarna. Det är absurt.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh har i flera år haft en konflikt med Vänsterpartiets ledning, enligt henne själv handlar det bland annat om synen på hedersvåld.

Motsättningarna blossade upp igen direkt efter valet, när det stod klart att hon inte får en ordinarie plats i något av riksdagens 15 utskott. Så här sade Amineh Kakabaveh till Ekot tidigare i höstas.

– Det är väldigt, väldigt orättvist känner jag.

I ett brev, som nyligen har skickats till partistyrelsen och ledamöterna i riksdagen, kräver en rad vänsterpartister att ledningen ”omgående redovisar hur den avser att lösa den uppkomna situationen”.

Håkan Jörnehed, tidigare landstingsråd i Stockholm, är en av dem som har undertecknat uppropet. Konflikten drabbar hela partiet, anser han.

– Många börjar till och med fundera ”Vill vi vara kvar i ett parti som behandlar en partimedlem på det här sättet?”.

Den förre riksdagsledamoten Stig Henriksson – en annan av undertecknarna - tycker att det är slöseri med kompetens att Amineh Kakabaveh inte har en ordinarie utskottsplats.

– Jag tycker inte att partiet har förmåga att ta till vara hennes kunskaper och engagemang.

Även Johan Lönnroth, tidigare riksdagsledamot och vice partiledare, är kritisk. Det är absurt att Amineh Kakabaveh inte får en position som gör att hon kan arbeta mot hedersrelaterat våld och förtryck i riksdagen, anser han.

– Jag skulle gärna se att hon blev vår talesperson i de här frågorna.

Partisekreteraren Aron Etzler, säger att det är riksdagsgruppen som avgör vilka ledamöter som ska ha vilka uppdrag - och Amineh Kakabaveh har tackat nej till att bli ersättare i EU-nämnden.

– Men det handlar ju också om att det inte finns ett förtroende i riksdagsgruppen för Amineh.

Och varför har de inte förtroende för henne?

– Den här konflikten och situationen har funnits nu i snart tio år. Jag uppfattar det som att kärnan är att Amineh inte har inte sökt goda relationer, vare sig till riksdagsgruppen eller till andra i partiet.

Men Amineh Kakabaveh säger att det är hon som är utesluten från gemenskapen.

– Det här är bara att försöka lägga hela ansvaret på den som mobbas.