Natschkis mamma fick sista ordet i mordrättegången

5:43 min

36-åriga Magnus Natschki höggs ihjäl med yxa i skogen utanför Uddevalla i slutet av förra året. Nu är den tretton dagar långa rättegången i Uddevalla tingsrätt slut. Det var hans mamma som fick sista ordet.

- Jag har massor jag skulle vilja säga men det lämpar sig inte, sa hon.

Under fredagen var det de fem advokaternas tur att hålla sina slutpläderingar.

Den mordåtalade 22-åringens advokat Björn Hurtig var först ut och hans slutplädering byggde mer på känslor än de övriga fyras. 22-åringen menar att han förvisso högg ihjäl Magnus Natschki med yxa, men att han gjorde det eftersom han var rädd för de övriga åtalade och kände sig tvingad. Därför vill hans advokat att han i första hand frikänns helt och i andra hand döms för dråp.

– Han har förorsakats ett livslångt psykiskt lidande och vad ni än kommer fram till och hur ni än dömer kommer han ha ett ärr i sin själ som aldrig läker, säger 22-åringens advokat Björn Hurtig till rätten.

De fyra andra advokaterna ägnade sig framförallt åt att hänvisa till tidigare domar i fall de tycker är jämförbara, och åt juridiska utläggningar kring varför åklagarens brottsrubriceringar inte stämmer. 42-åringen som äger kolonistugan där misshandeln ska ha ägt rum ägnade stora delar av sin slutplädering åt att resonera kring vilket ansvar man har om man medverkar till ett brott man inte vet pågår, vilket hon menar att hennes klient inte visste om när han släppte in männen i sin stuga.

– Han har inte gjort sig skyldig till någon medhjälpshandling. Han har inte ett underlåtenhetsansvar. Åtalet avser inte en straffbar handling och ska därför ogillas, säger hon.

De övriga fyra advokaterna ägnade också mycket tid åt att ifrågasätta hur trovärdig 22-åringen, som säger sig blivit tvingad att utföra mordet, är. Stora delar av bevisningen mot deras klienter ligger nämligen i att 22-åringen pekar ut dem.

– Han är vittne, han är offer, han är mördare. Det är ingen liten roll att axla, säger Erik Pousard som företräder den 34-åring som 22-åringen pekar ut som en av de inblandade.

När slutpläderingarna var över, strax efter klockan 15 på eftermiddagen, fick Magnus Natschkis mamma frågan av domaren om hon ville säga något.

– Jag har massor jag skulle vilja säga men det lämpar sig inte, sa hon.

Om en vecka ska tingsrätten berätta när domen kan vara färdig.