Rikspolischefen: Låt andra ta över de sociala uppgifterna

1:30 min

För att bli bättre på brottsbekämpning bör polisen slippa en rad uppgifter
som istället skulle kunna skötas av andra. Det säger rikspolischefen Anders Thornberg i Ekots Lördagsintervju i dag.

– Vi transporterar frihetsberövade kors och tvärs över hela landet i olika omfattning. Vi får transportera väldigt långt om vi ska utföra verkställigheter för migrationsverkets förvar.

– Vi tar hand om bortsprungna katter och hundar. Vi tar hand om 60 000 människor som är berusade varje år, och som inte kan ta hand om sig själva, och låser in dem i en poliscell. De har inte begått något brott över huvud taget, säger rikspolischefen Anders Thornberg. 

Polisens förmåga att klara upp brott har försämrats under flera år. I dag leder bara tretton procent av alla polisanmälningar till någon form av rättsligt efterspel.

För att Polisen ska kunna koncentrera sig på rent polisarbete tycker Rikspolischefen att andra ska kunna ta över mer av de sociala uppgifterna.

Frågan är vem eller vilka det skulle vara. Det kan inte polisen svara på säger Anders Thornberg.

– Ja, jag är på en myndighet som ska bekämpa brott egentligen. Så egentligen är frågan om det är jag som ska säga det. Men det borde kanske beslutsfattare och andra fundera på hur man fördelar resurserna i samhället. Om man vill ha högre polisnärvaro, om man vill ha högre brottsbekämpning.

– En vanlig ingripandeverksamhet ute på stan ägnar ungefär halva sin tid åt att ta hand om fulla personer och personer med psykisk ohälsa som mår väldigt, väldigt dåligt, säger Anders Thorberg.