Ryska staden som avfolkas helt

2:29 min

I Europas nordöstra hörn, 40 mil från Barents hav, långt ute på den europeiska tundran, ligger den ryska kolgruvestaden Vorkuta som ska stängas. I dag bor där 70 000 invånare, men många vill flytta därifrån och staden planerar nu sin framtid efter att där bara bor "noll" människor.

– Noll invånare, ja för folk flyttar härifrån mycket snabbt. Det säger stadsarkitekten i Vorkuta Vladimir Ivaschenko.

Nio av tretton kolgruvor har stängt, andra jobb är svåra att hitta.

– Yurshor stängt, Promyshlenij stängt, Straitelnij stängt, Komsomolskij, i praktiken stängt, säger Vladimir Ivaschenko.

Det är satelliterna, mini-städerna vid gruvorna, stora komplex med sjuvånings hyreshus som i dag står övergivna ute på den vackra vidsträckta tundran.

– Jag vet inte vad som kommer att hända här, jag ska flytta härifrån om två år, det säger Ljubov som står utanför sitt hyreshus i förorten Tredje regionen i Vorkuta.

Hon jobbar på järnvägen och tar hela familjen med sig söderut till en liten stad utanför Moskva.

I Ryssland finns fler hundra så kallade monostäder, alltså städer som under sovjetisk tid hade en huvudsaklig industri, med en produkt, som i många fall i dag är svåra att sälja.

Det kan handla om bilfabriker, olika kemiindustrier, men inte sällan gruvor. Det finns de städer som klarat sig bättre, till exempel med aluminium eller diamant, men för monostaden är framtiden alltid sårbar.

Monostäderna står för en stor del av Rysslands BNP, och det bor många miljoner människor i de här städerna, så den politiska kostnaden för att låta dem dö skulle bli avsevärd.

Stadsarkitekten i Vorkuta är sorgsen. Han har bott i Vorkuta i 34 år, har haft ett finger med i stadens parker, gator och sportanläggningar.

– Staden är inte döende, då är det för alltid slut, då kan den inte öppna igen. Nej, den kommer bara att stängas, säger Vladimir Ivaschenko.