Ekot erfar: Löfven har misslyckats

2:45 min

Enligt Ekots källor kommer Socialdemokraternas Stefan Löfven tvingas berätta för talmannen i dag att det inte finns några förutsättningar att bilda en s-ledd regering.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Jag har talat med Alliansföreträdare under Löfvens sista dag, alltså under söndagen, och de säger att partierna står kvar vid sina positioner. Det finns ingen lösning än, säger Fredrik Furtenbach, Ekots politiska kommentator.

– Socialdemokraterna har haft ett intresse att rycka loss Liberalerna och Centern från Alliansen, men enligt mina källor så håller de fast vid att Alliansen ska hålla ihop och att moderatledaren Ulf Kristersson är deras statsministerkandidat. Det innebär att Stefan Löfven inte har lyckats med sina försök att hitta ett underlag för att bilda regering. Det var väl inte heller väntat för det har sett väldigt mörkt ut, fortsätter Fredrik Furtenbach.

Vad säger Centern och Liberalerna då när Stefan Löfven har ställt frågan till dem?

– Enligt mina källor vill Centern och Liberalerna fortsätta undersöka två spår. Det ena är om Alliansen kan samarbeta med Miljöpartiet. Efter att Alliansen och Miljöpartiet gjort upp i Stockholmspolitiken verkar hoppet stigit.

– Spår två är att försöka ännu mer att förmå Socialdemokraterna att samarbeta med Alliansen. Centern och Liberalerna tycker att Socialdemokraterna och Moderaterna har talat lite för halvhjärtat och att man borde försöka mer.

Det är nu sju veckor sedan valet, vad händer nu?

– Det verkar troligt att talmannen kommer att skärpa tonen. Han har inte pressat någon att ta en statsministeromröstning i Riksdagen. Det finns en växande diskussion om att det går för långsamt och att det till och med skulle ta väldigt lång tid att få fram ett nyval.

– En tänkbar möjlighet är att Centerpartiets Annie Lööf skulle kunna få uppdraget. Hon har sagt att hon inte vill. Centern har vuxit men de är fortfarande små. En annan variant som är allt mer troligt är att moderatledaren Ulf Kristersson får uppdraget igen. Då vill Centern och Liberalerna att han tar nya kontakter både med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Vad är din bedömning? Är vi närmare en regering i dag än för fyra veckor sedan?

– Nej, det kan man nog inte säga. Det skulle vara det lilla då. Pressen ökar i och för sig på Allianspartierna att komma överens, säger Ekots inrikespolitiska kommentator, Fredrik Furtenbach.