Talmansrunda med samma besked

1:19 min

Stefan Löfven (S) har inte lyckats med uppdraget att hitta lösningar för en ny regering, är hans budskap efter mötet hos talmannen.

Det har nu gått två veckor sedan Stefan Löfven (S) fick i uppdrag av talmannen att försöka bilda regering, och i dag har han avrapporterat till talmannen. Löfven har, som Ulf Kristersson före honom, misslyckats med uppdraget.

– Jag har nu rapporterat till talmannen att med de besked jag fått hittills, i nuläget inte finns förutsättningar för mig att bilda en regering som tolereras av riksdagen, säger Stefan Löfven.

Därmed lämnar Stefan Löfven öppet för talmannen att hitta andra vägar för att bilda en regering, men han säger också att han fortsatt är redo att leda en regering och återuppta sonderingen när det finns bättre möjligheter. Hans alternativ är fortsatt en blocköverskridande regering.

– Det är ju ovanligt för Sverige med ganska utdragna regeringsbildningar. Men att det tar tid i år är inte uttryck för något slags spel utan för en viktig demokratisk process. Det är en process som inte kan hastas fram, men det är också en process som inte ska fördröjas i onödan, säger Stefan Löfven.

Det har spekulerats i att Centerpartiets Annie Lööf kan komma att få uppdraget att försöka bilda regering av talmannen, men det är inget Stefan Löfven vill kommentera, utan han hänvisar till talmannen. Men han säger att det, åtminstone inte i nuläget, är aktuellt att bilda regering tillsammans med Moderaterna.

– Vi har gett uttryck för, både Ulf Kristersson och jag, liksom Ebba Busch Thor, att den här storkoalitionstanken är inget förstahandsalterantiv. Jag har sagt hela tiden att jag tänker inte utesluta den, för landet kan hamna i en besvärlig situation, men inte som det är nu. Vi ser också i andra länder att det har sina problem, den typen av koalitioner, säger Stefan Löfven.

Det har gått 50 dagar sedan valet, och Sverige har ännu inte någon regering. Närmare kom vi inte med Stefan Löfvens besked, säger Ekots inrikespolitiska kommentator, Fredrik Furtenbach.

– Vi kommer verkligen inte närmare någon statsminister eller ny regering under denna pressträff, säger Fredrik Furtenbach.

Även riksdagens återstående sju partiledare är inbjudna till talmannen under eftermiddagen, med en halvtimme avsatt till varje möte. Därefter håller talmannen själv presskonferens för att berätta om vad som framkommit under dagen.

Talmannens möten under dagen:
12.00 Moderaterna
12.30 Sverigedemokraterna
13.00 Centerpartiet
13.30 Vänsterpartiet
14.00 Kristdemokraterna
14.30 Liberalerna
15.00 Miljöpartiet

16.30 Talmannens presskonferens