Norska protester mot svängning i abortfrågan

3:18 min

Omkring tusen demonstranter hade samlats i Oslo på måndagen för att försvara landets abortlag som statsminister Erna Solberg nyligen öppnat för att ändra.

– Vi behöver ett samhälle där kvinnokroppen tillhör kvinnorna och inte är brickor i ett politiskt spel. Abortlagen är inte förhandlingsbar, sa Johanne Lühr från Kvinnefronten och möttes av jubel vid demonstrationen.

Norges statsminister Erna Solberg från Høyre har nyligen öppnat för att begränsa rätten till abort i ett par fall. Bland annat vill hon se över rätten att abortera efter tolfte veckan om fostret visar sig lida av allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning.

Statsministerns abortutspel ses här i Norge som en invit till Kristelig Folkeparti, som vänder sig mot delar av norsk abortlagstiftning. På fredag ska det lilla vågmästarpartiet besluta om man eventuellt ska fälla Solbergs högerregering och om Kristelig Folkeparti i stället ska söka regeringssamarbete med Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

– Vår statsminister, Erna Solberg, tycker att kvinnors rätt till hälsovård är något som kan användas för att förhandla, eller som hon säger för att ge samarbetspartners något, säger Margrethe Gustavssen, en av organisatörerna till gårdagens abortdemonstration.

– Man vill tvinga människor att få ett allvarligt sjukt, eller livshotande sjukt, barn. Det är så allvarligt för oss att, även om det inte påverkar många människor, vi ser det som helt oacceptabelt.

Abortfrågan är alltså viktig för Kristelig Folkeparti, som över hela landet nu håller på att rösta fram de 192 delegater som ska avgöra partiets vägval vid ett extra landsmöte på fredag. Norska mediers sammanställningar tyder på en liten övervikt för de som vill att partiet ska gå till höger, men partiledare Knut Arild Hareide hade på måndagen inte gett upp hoppet om hans egen vänsterlinje ska vinna.

– Jag tror att det är helt öppet var detta landar. Det blir nog spännande ända fram till vårt landsmöte den 2 november, säger partiledaren till Ekot.

Om du förlorar på fredag, är du kvar som ledare för partiet då?

– Vi fokuserar nu helt och hållet på det viktiga vägvalet vi står inför, det är ett stort beslut. Det är viktigt för både Krf och för landet, och jag vill inte bidra till några spekulationer utöver det, avslutar Hareide.