Efter hot: Universitet bryter med Kina

1:04 min

Cornell-universitetet stänger av två utbytesprogram efter att studenter vid ett universitet i Peking hotats när de uttryckt sina politiska åsikter.

Universitet i Kina drabbas allt hårdare av politisk styrning och det leder nu till att ett av USA:s toppuniversitet avbryter utbyten med Renmin-universitetet i Peking efter att studenter där straffats för sina politiska åsikter.

Det är det amerikanska universitetet Cornell som suspenderar två utbytesprogram och ett forskningssamarbete efter att studenter vid Renmin-universitetet i Peking hotats när de uttryckt sina politiska åsikter.

I somras valde en grupp studenter att resa från Peking till ett fabriksområde i Shenzhen i södra Kina för att stödja arbetare i en konflikt med arbetsgivaren och bilda en fackförening på fabriken.

Både arbetare och studenter greps av polis och flera studenter vid Renmin-universitetet har vittnat om hur de övervakats och hotats av universitetet för att bryta kontakten med arbetarnas proteströrelse.

Den ansvarige för utbytena vid Cornells institution för Industri- och arbetsrelationer, Eli Friedman, uppger i en intervju med den brittiska tidningen Financial Times att det kinesiska universitetets kränkningar av den akademiska friheten är alltför grova för att samarbetet ska fortsätta.

Från det kinesiska universitetet hävdar man ett det rör sig om ett missförstånd.

– De har fått någon felaktig information och vi håller på att tala med det amerikanska universitetet, svarar administratören Dong på Renmin-universitetets forskningsinstitution för arbete- och bemanning.

Universitetssamarbetet stoppas samtidigt som det kinesiska kommunistpartiet tar allt större kontroll över utbildningar i Kina.

Förra veckan utsåg den kinesiska regeringen en tidigare chef för säkerhetstjänsten i Peking till den högsta posten som partisekreterare på Pekings universitet. Den tidigare partisekreteraren utsågs samtidigt till rektor, som bara är den näst högsta posten vid kinesiska universitet. Det är första gången som samma person går mellan de två posterna sedan partiets mest radikala år runt kulturrevolutionen.

Pekings universitet har tidigare varit kända för sin sociala och politiska aktivism. Nu hoppas det styrande kommunistpartiet att förhindra sådant inför 2019, som kommer att innebära 30-års minnet över massakern på Himmelska fridens torg 1989.